Egri Szakképzési Centrum
Március 15. Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
3024 Lőrinci, Kastélykert
OM Azonosító: 203035

Weboldal alcíme
Egri Szakképzési Centrum
Március 15. Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
3024 Lőrinci, Kastélykert
OM Azonosító: 203035

Weboldal alcíme


SZAKMÁK ÉJSZAKÁJA
2018. ÁPRILIS 13. PÉNTEK
18.00 - 22.00 

Támogatóink: 

Programjaink: 

Első program hírünk 

A Szakmák ejszakája rendezvénnyel kapcsolatosan nem is lehetne jobb:Balázs Viktória végzős rendvédelem szakos tanulónk fotókiállítását egy igazi kis SZTÁRVENDÉG, ÁDÁM BOTOND fogja megnyitni! 
#szakmákéjszakája


Mini(on) kínálat az iskola büféjében 

Iskolánk méltán híres a büféjéről, Cini csoda kreálmányaitól. Nála lehet, kapni mindent miről még azt sem tudod, hogy szereted. Kóstolhatsz saját készítésű joghurtot gyümölcsökkel, frissen készített salátatálat, amiből szeretnéd, forró teakülönlegességeket, rántott húsos szendvicset, duci hamburgert és még gofrit is! Ha eljössz látogatóként te is ízelítőt kaphatsz a termékeikből mini változatban, hisz a kedvedért kinyit este is!  


Bízzák a kecskére, nem lesz meg estére 

Aki tudja a találós kérdés megfejtését, azt is tudja, hogy a mesterszakácsaink és a diákok által készített bográcsos étel egyik összetevője mi lesz. Mert idén sem hagyjuk az igazi ínyenceket kóstoló nélkül, így ha az egészséges étkezés mellé, mégis beszorítana egy jó kis bográcsost, nálunk azt is megteheti

Sajtból van a hold.. avagy hogyan készítsünk sajtot 

Mekkentő gazdaság és kézműves sajtok kapcsolódik az egészséges életmód tematikánkhoz, és kiváló termékeikkel ismét ellátogatnak hozzánk. Ám most nem csak vásárt tartanak, de ki is lehet próbálni a sajtkészítést folyamatát! Ami kapható lesz a rendezvényünkön: Friss gomolya sajtok, natúr ízben és változatos fűszerezéssel készítve; érlelt, félkemény sajtok; krém- és lágysajtok; ordakészítmények, joghurtok; penészes sajtok; füstölt sajtok; olajban pácolt sajtok; lekvárok; savókaramella; kecsketejes natúrszappanok


Védd magad! 

A rendészeti szakoktató mester és a tanulók segítségével elsajátíthatod a különböző önvédelmi technikákat. Sokan úgy vélik, hogy az önvédelem nem más, mint egy jól irányzott ütés vagy rúgás. Pedig az igazi önvédelem arról szól, hogy mindent elkövetsz, hogy elkerüld a harcot azzal, aki fenyeget vagy megtámad! Az önvédelmi bemutatón tapasztaltak megtaníthatják neked, hogy különböző szituációkban mit érdemes tenned. Speciális önvédelmi fogásokat tanulhatsz. Például, hogy hogyan szabadítsd ki magadat a támadó szorításából vagy meg lehet tanulni azt is, hogy hogyan lepd meg a támadódat.


Sablonálás EuroSkills módra 

Sablonálás technika kipróbálása a festő mesterünkkel és a festő tanulókkal. Tanulóink minden évben a SZKTV első 5 helyezésének valamelyikét elcsípik, és nagyon várják, hogy élőben megnézhessék az Euroskills versenyt, melynek idén Budapest ad helyet.

A festő szakemberek munkája nagyon összetett, hisz az nem kizárólag a fal festéséből áll, hanem az előkészítéséből és a megtervezéséből is. Ezenkívül nagyfokú kreativitást vár el, amihez egyik segítség a sablonálás technikája. Faldekorálásnál, sablonok segítségével azonos méretű díszítőminták készíthetők. Tulajdonképpen sorozatban lehet velük a lakás bármelyik helyiségében különféle mintát: mesefigurát, hírességet, gyümölcsöt, bordűrt, sarokelemet, stb. megjeleníteni. Az este folyamán ezt a technikát lehet kipróbálni, elsajátítani. Az elkészített munkát, haza lehet vinni.

Egyetemi bemutatkozó 

Két egyetem is képviselteti magát a rendezvényünkön. A bányászati képzésünkhöz csatlakozva a Miskolci Egyetem képviselői jönnek, míg a pedagógia képzésünkhöz kapcsolódva az Eszterházy Károly Egyetem tanárai. Kötetlenül lehet velük beszélgetni a továbbtanulást illetően. 


Katonai bemutató 

Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár fegyveres bemutatót tart az est folyamán. A dandár megalakulása óta magas színvonalon végzi a Magyar Honvédség- és Honvédelmi Minisztérium-szintű rendezvények, konferenciák, értekezletek, gyakorlatok, sportbajnokságok szervezését. Részt vesz katasztrófa-elhárítási feladatok végrehajtásában és az önkéntes műveleti és védelmi tartalékos állomány kiképzésében.


Fitten, erősen, egészségesen!  

Molcsán Márió, iskolánk testnevelő tanára TRX-edző, felszerelésével bemutatja, hogy a saját testsúlyos edzés milyen lehetőségeket rejt magában. Eredetileg a rehabilitációban használták gyógytornászok, terapeuták sportsérülésből származó műtétek utáni betegeknél. A módszer lényege, hogy az egyes izomcsoportokat nem izoláltan, hanem különböző mozgásmintákba integrálva erősítik. Ezért „integrált tréning”-ről is beszélhetünk. Az ízületeket és izmokat minden lehetséges dimenzióban megmozgatják, ezáltal teljesítmény javul, és a hétköznapokban „funkcionálisabban” működhetnek.


Ecset-elő-mix - játékos kérdőív az EuroSkills versenyhez kapcsolódóan 

Az Euroskills 2018 Budapesti versenyéhez kapcsolódóan a festő szakmához kapcsolódóan játékos feladatlapot állítunk össze, melyet a festő pultunk mellett fognak megtalálni az érdeklődők.  A 2018. szeptember 26-28. között tartandó rendezvényen Európa legjobb és legfelkészültebb szakmunkásai versenyeznek összesen 39 szakmában. 28 ország versenyzői érkeznek 500 szakértő kíséretében, bízunk benne, hogy a jövőben iskolánk diákjai között is lesz olyan, aki erre a neves eseményre bekerül.


Vadászat a kastélyban 

Lövészetvezető és rendészeti képzésben résztvevő tanulók segítségével kipróbálhatjátok a légpuskás lövészetet. A céltáblák 10 méteres távolságban vannak. A legjobban lövő lányokat és fiúkat díjazzuk. Légy te a kastély legjobb lövésze!


Alkoss velünk, szárnyaljon a képzeleted! Új technikákat tanulhatsz tőlünk! 

Óvodai dajka végzettséget szerző diákjaink betekintést nyernek a pedagógia, óvodapedagógia, ezen belül a kisgyermek gondozása, fejlesztése és nevelése, valamint a szociális munka, magas szintű alkalmazási területeibe. Ebben benne van a szabadidő hasznos eltöltése is, melynek egyik ága a kézműveskedés különböző eszközökkel, anyagokkal. Az ide látogatók a gyakorlati feladataikat próbálhatják ki.


Mérlegen a kereskedelem - régi mérlegek kiállítása 

A kereskedő szakoktatók és tanulók segítségével visszarepítünk a digitális mérleg előtt világba. Próbáld ki milyen volt 20-30-40 éve a boltosok élete, ők vajon hogyan mérték le az árut. Mi mér pontosabban a digitális vagy az analóg?                                                              


Piskóta vagy, vagy nem vagy piskóta?  Avagy tekerjünk piskótát! 

Cukrásztanulóink mestereik segítségével különleges piskótatésztákat készítenek, melyeket a programon résztvevő gyerekek formázhatnak, tölthetnek meg, a kevésbé bátrabbak kóstolhatnak. A felnőtteknek pedig szívesen odaadjuk a receptet ha ízlik a tészta.                                      


Fuss az ételedért! 

A pincér szakma megpróbáltatásainak játékos bemutatása. Versenyfutás a pincérekkel, versenyfutás a társakkal, versenyfutás önmagaddal. A pályán tálcával, poharakkal kell, keresztül száguldj, úgyhogy 1 csepp folyadékot sem löttyintesz ki! 


Nálunk még a palacsinta is egészséges! Süss, kóstolj! 

Szakács mestereink és tanulóink segítségével a vendégek megsüthetik maguknak a palacsintájukat, ezúttal különleges, egészséges tésztából, glutén mentesen, majd kiválaszthatják, hogy a lekvárral vagy inkább kakaóval töltik meg azt.                                                                       

"Bízzák a kecskére, nem lesz meg estére" Mi az?   

Aki tudja a találós kérdés megfejtését, azt is tudja, hogy a mesterszakácsaink és a diákok által készített bográcsos étel egyik összetevője mi lesz. Mert idén sem hagyjuk az igazi ínyenceket kóstoló nélkül, így ha az egészséges étkezés mellé, mégis beszorítana egy jó kis bográcsost, nálunk azt is megteheti


Majori tea- és kávéház 

Exkluzív környezetben, a kastélyunk étkezőjében és klub helyiségében kialakított hamísítatlan előkelő hangulatú teaházunk és kávéházunk várja a látogatókat. A kínálatba azonban belecsempésszük korunk fő vonalát, az egészséges életmódot is, hiszen kávéinkat akár mandulatejjel, teáinkat pedig cukor helyett mézzel ízesítve is kérhetik. 


Ételérzékenység? Segítünk!  

Sokszor ételintolerancia áll az évek óta megmagyarázhatatlannak vélt emésztési problémák hátterében. Az ételintolerancia nem az ételallergia másik neve, előbbiért az emésztőrendszer, utóbbiért az immunrendszer a felelős. A puffadással, gyomorfájdalommal, bélbántalmakkal, székelési panaszokkal, olykor bőrproblémákkal, fejfájással járó ételintolerancia panaszai megfelelő diétával gyógyszer nélkül orvosolhatók.


Hagyj nyomot! Adj kezet! 

Az ideérkező vendégek gumikesztyűs kezüket festékbe mártják, majd egy nagy fehér vásznon lenyomatot hagynak az utókornak. Ez nekünk is örök emlék marad, de azok a diákok akik a későbbiekben a mi iskolánkat választják megkereshetik majd magukat a kifüggesztett emléken.


A fiúk a bányában dolgoznak.. 

Tóth István bányász szakoktató vezényletével, és bányásztanulók segítségével különböző technikát próbálhatnak ki az érdeklődők az est folyamán. Szabadkézi rajz, rajzolvasás, mértani figurák rajzolása, majd makett készítés hungarocellből, agyagból. Végül kézi szerszámok is bemutatásra kerülnek, pl. fafűrész, vasfűrész, csiszológépek stb.