Egri Szakképzési Centrum
Március 15. Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
3024 Lőrinci, Kastélykert
OM Azonosító: 203035

Weboldal alcíme
Egri Szakképzési Centrum
Március 15. Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
3024 Lőrinci, Kastélykert
OM Azonosító: 203035

Weboldal alcíme

Az iskola eseményei a 2019/20-as tanévben: 

I. félév​​​​​​

  • szeptember 2. Jubileumi tanévnyitó
  • október 2. 16 óra szülői értekezlet
  • október 23. Városi megemlékezés
  • október 23-november 3. Őszi szünetSzalagtűzés 

Az idei évben (2017) rendhagyó szalagavatót tartottunk. A nappali képzésben résztvevő 2 szakgimnáziumi, 2 szakközépiskolai, 1 érettségire felkészítő és 1 technikumi osztály mellett, felnőttképzésben résztvevő eladók és bányaművelő technikusok is kaptak szalagot valamint ballagó tarisznyát is, hiszen ők keresztféléves képzésben részesülnek, februárban teszik le szakmai vizsgájukat.
A rendezvény ünnepélyes színvonalát emelte, hogy a felnőttképzésben résztvevő tanulóknak a jelenlegi munkáltatójuk adta át a ballagó tarisznyát. A 25 fő eladónak Dr. Zsámba Gézáné a COOP Zrt. elnök vezérigazgatója, míg a 9 bányaipari technikusnak Bóna Róbert a Visontai bánya bányaigazgatója és Mata Tibor a Bükkábrányi bánya bányaigazgatója. Beszédet mondott Fábri Eufrozina az Egri Szakképzési Centrum főigazgatója, valamint Oroián Erzsébet iskolánk igazgatónője.
A protokolláris részen túl, a végzős tanulók szívhez szóló irodalmi műsort adtak, köszönetet mondva szüleiknek és tanáraiknak a támogatásért.
Amíg a diákok a táncokra készültek, addig a közönséget a ROSEDANCE Táncegyesület táncosai szórakoztatták latin egyveleggel.
Az est második felét a 3/11. D osztály tanulói nyitották meg bécsi keringőjükkel, melyet osztályfőnökük Kiss Ernő tanár úr tanított be nekik. Őket követték a 3/11. C osztály szintén bécsi keringővel, a 12.B osztály angol keringővel valamint a 12.A osztály bécsi keringővel. A 3 táncot Polonkai Zoltán koreografálta és tanította be. Az rendezvény a diákok és szüleik közös táncával zárult.
Képek itt  és itt találhatóak.


Európai Szakképzési Hét programja

A képen az Európai Szakképzési Hét dátuma látható. 2017. november 20-24.

Iskolánk ismét részt vesz az Európai Szakképzési Héten, mely 2017. november 20-24. között kerül megrendezésre. 

Ekkor tartjuk a Nyílt napjainkat is, ahol testközelből ismerhetik meg a nyolcadikos gyerekek iskolánk mindennapjait.

Idén rajzpályázatokkal készülünk, kiállítással valamint a környező településen flashmob-al, melynek témája legyen meglepetés.

2017. november 20. hétfő:                     Kiállítás a rajzpályázatra érkezett alkotásokból                   

2017. november 21. kedd 8-14 óráig:            Nyílt nap az iskolában                                 

2017. november 22. szerda 8-14 óráig       Nyílt nap az iskolában                               

2017. november 23. csütörtök 9-14 óráig Pályaválasztási kiállítás Hatvanban az 5. sz. Általános Iskolában

2017. november 24. péntek                Flashmob-os meglepetéssel kedveskedünk a környék településein:                                    9.45 Apc                                                        10.15 Zagyvaszántó Coop parkoló                       11.00 Selyp Coop parkoló                           11.40 Lőrinci Coop parkoló

Keressetek bennünket a térképen!! Idén is részt veszünk az Európai Szakképzési Héten a Look! We'are also here! Nézd! Mi is itt vagyunk! elnevezésű programunkkal!! 2017. november20-24.
#EUVocationalSkills                         #EurópaiSzakképzésiHét 

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=1261#section_eventMindennapi pénzügyeink 

2017. augusztus 28-30-án Egerben továbbképzésen vett részt Ács Csaba és Juhász Magdolna, ahol a Mindennapi Pénzügyeinkről volt szó.Az apropó az idén bevezetésre kerülő pénzügyi ismeretek tantárgy volt. Az ismereteket a Pénziránytű Alapítvány által készített tankönyv és programcsomag tartalmazza. A 3 nap során számos interaktív feladat és játék került ismertetésre és kipróbálásra, amit már az órákon is aktívan használunk a gyerkőcök legnagyobb örömére. Célunk olyan ismereteket, alapelveket átadni, amelyeket a tanulók felnőttként is hasznosítani tudnak, legyen szó megtakarításról, hitelfelvételről, piaci működésekről, devizáról. Az október is tartogatott elsajátítandó tananyagokat, de ezek már az „Etikus vállalkozói ismeretek” elnevezésű választható tantárgy kapcsán.  Az itt kapott ismeretek a vállalkozások indításához, üzleti tervéhez és későbbi életéhez kapcsolódnak, melyeket természetesen a vállalkozások témakörön belül minden diákkal is megismertetünk. Cél a tanulók kreativitásának és vállalkozói szemléletének kialakítása. A képzés támogatója volt: M.I.C.E Program Alapítvány (J.M.M)


A magyar gyermekvédelmi rendszer működése 

A gyermekek védelmét szolgáló rendszerben dolgozó gyermekjóléti és gyermekvédelmi szakemberek, a gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer tagjai és a szülők/gyámok valamennyien találkozhatnak a gyermekek online térben való veszélyeztetettségével, melynek észlelése esetén jelzési kötelezettségük áll fenn.

IDE kattintva olvashatja a teljes tájékoztató anyagot a témában.


Újra indul a felnőttképzés

Ismételten lehet jelentkezni esti képzéseinkre.

Kis és középvállalkozások ügyvezetője I.  (1 év)

Kis és középvállalkozások ügyvezetője II. (1 év)

Bányaművelő technikus (2 év)

Cukrász (2 év)

Festő, mázoló, tapétázó (2 év)

Szakács (2 év)

Eladó (2 év)


Újra régi fényében pompázik a selypi óvoda

Festő tanulóink gyakorlati idejük során, felújítják a környék intézményeit is. Így mindenki jól jár, hisz ők a valós életben, valós körülmények közt gyakorolhatnak, az intézmény tulajdonosai és használói pedig megújult körülmények közt dolgozhatnak, tanulhatnak. A HATVANONLINE cikkét ITT lehet elolvasni.

4 millió tanösvényre  

Március 8-án hirdették ki a 2018 októberében meghirdetett Richter Anna Díj győzteseit. A csapatok összesen 20 millió forint támogatást kapnak innovatív projektjeik megvalósítására a Richter Gedeon Gyógyszergyár jóvoltából. A Richter Anna Díj célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság, a társadalmi jóllét fontosságára, inspirálja az egészségügy, oktatás, kutatás, gyógyszerészet területein dolgozó szakembereket. 

Közel kétszáz pályázat érkezett, melyből a Richter Anna Díj öttagú zsűrije négy kategóriában (gyógyszerész, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és orvos) egy-egy nyertes hirdetett, az ötödik nyertesről pedig a nagyközönség szavazhatott.

A pedagógus kategória győztese a lőrinciben működő Egri Szakképzési Centrum Március 15. Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának és Kollégiumának csapata lett, akik iskolájuk területén hozzák létre a Richter Anna Tanösvényt és mezítlábas parkot.

A zsűri díját Kertész Éva újságíró, a 21 Nő az egészségügyért Alapítvány ügyvezetője adta át Kocsisné Birkás Edit csapatvezetőnek és megjelent csapatának Oroián Erzsébet igazgatóasszonynak, Husanyicáné Érsek Enikő igazgatóhelyettesnek és Gyuris Sándor az ESZC főigazgató helyettesének.

 „A pedagógusok ismét bizonyították, hogy a lehetőségek felismerése a legszebb és legkreatívabb gondolatokat szüli. A természet szeretet, egy jókedvű mezítlábas séta segít abban, hogy ne szakadjunk el a környezetünktől, a valóságtól, s erre a tapasztalásra egyre inkább szüksége van minden embernek. Külön köszönettel tartozom az öletgazdáknak azért is, mert csapatban, széles körű összefogással kívánják megvalósítani az ötletet, amely minden résztvevőnek motivációt, örömet jelent. Egy ilyen jól átgondolt, természetközeli kezdeményezés gazdagon megtérül majd, és évtizedekre előre mutat. Százezernyi apró lábnyomot, és lelkes, boldog gyerekeket kívánunk a programhoz, szívből gratulálunk a csapatnak!”- méltatta Kertész Éva a díjazottakat.


Bronzlányok 

Egerben, a Körzeti Döntő Leány Futsal városi bajnokságon, focicsapatunk az előkelő 3. helyen végzett.
Csapattagjai: György Barbara, Rabb Éva, Király Pálma, Jekken Veronika, Daróczi Borbála, Balázs Viktória, Suha Szabina
Felkészítő tanáruk: Kenézi Emőke tanárnő
Gratulálunk a lányoknak, és felkészítőjüknek!


Szakképzési díj 

Szakképzési díjat kapott Balassa Tamás, iskolánk szakmai tanára a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. A Gárdonyi Géza Színházban rendezett találkozón 49 szakember  munkáját ismerték el.

Szeretettel gratulálunk kollégánknak!

Bővebben ITT lehet olvasni a díjról.


Sikeres nyílt napokat zártunk! 

Több mint 200-an vettek részt a két nap folyamán iskolánkban, aminek nagyon örülünk. Reméljük, hogy tetszett az a sok féle bemutató és kipróbálható szakmai dolog, amivel vártunk benneteket! Ne felejtsétek el kedves Nyolcadikos Diákok, hogy bármilyen kérdésetek adódik, azt nyugodtan feltehetitek facebookon vagy az admin@lorinci.sulinet.hu emailcímen. Várunk benneteket az új tanévben!


Megújult a tornatermünk épülete 


Elismerő oklevelek 

Kómár Adrián végzős festő tanulónk, és mesterei Mizser László és Balassa Tamás, Egerben vehették át az Elismerő Oklevelet, a Szakmai Kiváló Tanulója Versenyen elért eredményért, munkájukért. Gratulálunk nekik!


Csattogó-völgyi sikerek 

Iskolánk 2018. április 20-22-én részt vett a Vendéglátó iskolák tanulóinak XVI. Kárpát-medencei Szabadtéri „Tóth Jutka” Emlékversenye Verőcén a Csattogó-völgyi ifjúsági táborban. Vörösmajor 5. alkalommal szerepelt ezen a versenyen, egyre jobb eredményt érve el. Idén Filkor Fanni (11.D szakács), Nagy Martina (11.F, végzett cukrász), Lakatos Bence (11.D szakács), Mihalik Róbert (11.D szakács) és Kiss Ernő (felkészítő és kísérő tanár) képviselte az Egri SzC MÁRCIUS 15. Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumát.

A sütés-főzés melege mellett az időjárás is gondoskodott arról, hogy ne fázzunk, hiszen hétágra –és a fejünkre- sütött a nap. Az elkészített menü részleteiben megnyerte az ország híres-neves mesterszakácsaiból, vendéglátósaiból álló zsűri ízlését.

Ezüst érmet szereztünk a Selypi nyúl toros zeller pomposon, Majori kacsapecsenye almás-mogyorós cicedlivel és Mediterrán kosárka (Schossberger báró kedvence) menüvel. Bronz érmet kaptunk a Makói hallé pontybatyuval, hagymás csirke gabonagombóccal és almás-grízes kocka karamellizált banánnal ételsorért.

Vasárnap meglepetés alapanyagokból kellett salátát készíteni, mely versenyen az arany érmet hozhattuk el.

A tizenkilenc induló csapatból összesítésben a 7. helyen végeztünk.

A Szabadtűzi Lovagrend által meghirdetett és lebonyolított verseny diákjaink részére sok tapasztalatot, élményt biztosított. Köszönjük a Selypi Középiskolásokért Alapítványnak is a támogatását.

Kiss Ernő

Elődöntő első hely 

Csapó Viktória, iskolánk 12.B osztályos tanulója ELSŐ helyen jutott tovább, az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak (Vendéglátóipari ismeretek) versenyének (ÁSZÉV) döntőjébe!! A döntő Szolnokon lesz! Gratulálunk Vikinek és felkészítőjének Kiss Ernő tanár úrnak!


Rendhagyó ünneplés Vörösmajorban 

Idén arra gondoltak az ESZC Március 15. Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában tanító tanárok, hogy rendhagyó módon emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Nem egy kis műsor keretében adják át az ünnep lényegét a diákoknak, hanem az egész iskolát bevonva, játékosan közelítik meg azt.
15 állomást hoztak létre, amelynek mindegyikére el kellett jutnia a diáknak. Ott aztán érdekesebbnél érdekesebb feladatokat kellett megoldaniuk. Olyan kreatívak voltak a tanulók, hogy több helyen plusz pontokkal jutalmazták őket. Az első állomáson megtervezhették a menetlevelüket, melybe aztán gyűjthették a pecséteket. Itt lehetett még kirakózni is időre. Volt ruhafelismerés, ahol el kellett dönteni, vajon melyik ruhadarabot hordhatták abban az időben. Természetesen voltak történelmi és irodalmi feladatok is, valamint földrajzi, ahol vaktérképen kellett bejelölni a szabadságharc helyszíneit. A Nemzeti dalt már az udvaron hangosan gyakorolták a gyerekek, hogy a zsűri előtt már tökéletesen adják elő akár rappelve is. Ezenkívül énektudásukról is számot kellett adjanak, népdal-ismeretükért szerezhettek pontokat. A kastély épülete csak úgy zengett a különböző dallamoktól, felcsendült a Tavaszi szél vizet áraszt, de a Katonanótákat is ismertek a diákok. Természetesen a sportos rész sem maradhatott ki, így kislabdával szigorúan csak az osztrák katonákat kellett eltalálni, ha leütöttek egy huszárt, az mínusz ponttal járt.  A tornateremben kiépített akadálypályán Táncsicsot kellett kiszabadítani, míg a lőtéren a vasgolyókkal, medicinlabdákkal a várat kellett bevenni. Minden csapat egy kis édességet kapott, a győztesek mert több energiát használtak, kicsivel többet. ​ A nap nagyon jó hangulatban telt, talán el is felejtették, hogy szombat van..


Friss híR!! 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen Komár Adrián 11C osztályos festő tanuló a nagyon rangos 9. helyen végzett! Ezzel a helyezéssel diákunk mentesült a szakmai vizsga tétele alól. Gratulálunk neki és felkészítőinek: Balassa Tamásnak és Mizser László mestereknek.

Gratulálunk Szabó Gabriella 11.D osztályos tanulónak is és felkészítőjének: Kiss Ernő tanár úrnak, hiszen az NGM rendelete értelmében a záróvizsga írásbeli része alól felmentést kapott a sikeres teljesítményének köszönhetően.

A selypi középiskolásokért báloztak 

Immáron 14 éve hagyomány, hogy kétévente január közepén a Selypi Középiskolásokért Alapítvány bált rendez. A bevételt az alapítvány céljainak megvalósítására használják fel.

A térség jelentős gazdasági szereplői, az Egri Szakképzési Centrum, Lőrinci város, a fontosabb társadalmi szereplők, mint az egyház, támogatják törekvésüket.

Ebben a tanévben a bál szervezése rendhagyó módon történt.

Egy különleges adományról számoltak be. Az iskola egy 145 éves Bösendorfer típusú páncéltőkés zongorával lett gazdagabb amely még a híres Anton Pokorny bécsi mester műhelyében készült 1873-ban. Adományozó a Varga család nevében özv. Varga Józsefné, a család több generáción átívelő bányászati kötődése miatt.

A zongora mára inkább muzeális eszmei értékkel bír és a család úgy gondolta, hogy  illik abba a környezetbe, amibe most került.

A műsort idén az iskola pedagógia szakos tanulói adták, akik a közönséget megnevetették egy Janikovszky Éva darabbal, meghatották egy dallal melyet jelnyelven is előadtak, és persze a vidám hangulatot is megalapozták egy népszerű slágerrel. Az est további részében Gulyásik Attila operaénekes ismert áriákat adott elő, akit a vendégek vastapssal fogadtak.

A bál nem múlhatott el tombolasorsolás nélkül, a felajánlott ajándékok közt, egy képes biblia, és több, a diákok által készített rajz is volt, illetve tanárok által készített festmények.


Az érdeklődés központjában a SPORT és PEDAGÓGIA ágazati képzés

November utolsó előtti hetén minden a pályaválasztásról szólt! Hétfőn kezdtük az toborzó  munkánkat Egerben. Részt vettünk az Építsd a jövőd szakmaválasztó rendezvényen, mely egyben pályaválasztási kiállítás is volt. Bemutatkoztak a festőink mesterükkel Mizser Lászlóval. A rendezvényen jelenlévő közel 1500 diák iskolánk standjánál kipróbálhatta a flóderozás és a márványozási technikákat. Az ezt követő két napon kinyitottuk iskolánk kapuit, így a leendő diákok és szüleik bepillanthattak a kulisszáink mögé. Tartalmas előadásokat követően betekinthettek a kereskedelem, a rendvédelem, vendéglátás rejtelmeibe, de meglátogathatták a festő és a bányász tanműhelyet is. Bízunk benne, hogy sikerült elnyerni a bizalmukat a hozzánk érkezőknek. November 23-án csütörtökön Hatvanban folytattuk munkánkat. Itt szintén a már Egerben sikeres festési technikákat próbálhatták ki az érdeklődők, kiegészítve egy újabb technikával a sablonálással. Ezenk ívül finom szendvicsekkel és süteménnyel is kedveskedtünk az érdeklődő diákoknak. Leginkább a SPORT és a PEDAGÓGIA ágazat iránt érdeklődtek a diákok. 


Mi is ott leszünk! 


Rajzpályázatra érkezett munkák


Pályaválasztási napon jártunk Zagyvaszántón 

Pályaválasztási napra hívták iskolánkat a zagyvaszántói iskolába. Bemutattuk az új pedagógia ágazati képzésünket, több osztályban is kézműves foglalkozásokat tartottunk. Az elsőseknek a papírhajtogatás rejtelmeit mutatták be a gyógypedagógiai segítő munkatárs szakon tanuló 13-os tanulók, a harmadikosoknak a 9 osztályos pedagógia szakos diák segített ajtóra való kopogtatókat készíteni. A negyedik osztályban pedig már a nagyon nagy ügyességet kívánó Írísz technikát mutatta be a Szerencsés Melinda tanárnő, valamint a középiskolában szervezett nyári táborokon résztvevő egyik kislány állt a rendelkezésére.

A vendéglátó szakosak szalvétát hajtogattak, mely csak első hallásra tűnik könnyűnek, ám a különböző technikákat elsajátítása sok gyakorlást kívánt a résztvevő hetedikes diákoktól. Több lány a gyümölcssaláta készítést választotta, ahol nem csak az volt a feladatuk, hogy feldarabolják a gyümölcsöket és összekeverjék, de megtanulták, hogy miért szükséges a citromlé használata közben.

A nyolcadikosok pedig meghallgathatták a diákjainkat, hogy milyen képzési formák léteznek, valamint milyen szakokra lehet jelentkezni iskolánkba következő év szeptemberétől. Felhívták a figyelmet az újonnan induló szakunkra mely a Sport ágazati képzés lesz. Ide sportolni szerető diákokat várunk majd.

A rendvédelmis tanulók pedig az egész iskolának tartottak önvédelmi bemutatót, melyet a diákok nagy tapssal köszöntek meg.

Pénzsztár verseny 

A 10/B kereskedelmi érettségi csoport tanulói nagy fába vágták a fejszéjüket. Egy kis utánajárást, olvasást, kutatást végezve úgy gondolták beneveznek a  PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyére.
A kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a diákok figyelmét a pénzügyi kultúra fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse ismereteiket, egyúttal segítse a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában.

2017.10.09-ig regisztráltak és 10-én már próbajátékon ismerkedtek az online vetélkedő csínjával-bínjával, majd 2017.10.12-én sor került az első selejtezőjátékra.
A csapatkapitány: Smid Alexandra, helyettese: Berki Rebeka, további tagok: Berkes Zsófia és Soós Milán.
Felkészítő tanáruk: Juhász Mária Magdolna.

Sok sikert a vetélkedőn!

Labdarúgás Diákolimpia Területi verseny 

Hatvanban jártunk iskolánk labdarúgó csapataival.  A lányok és a fiúk is szépen szerepeltek, mindkét csapat második helyezett lett, ezzel továbbjutott a következő fordulóra.

Lányok eredményei:

ESZC Március 15. Szakgim. - SZIKSZI 0 - 1  ESZC Március 15. Szakgim. - DISZI 0 - 0      ESZC Március 15. Szakgim. - Bajza 2 - 0Diáknapon jártunk a selypi általános iskolában 

Szeptember utolsó péntekjén rendészeti, kereskedelmi és vendéglátós diákokkal ellátogattunk a selypi Hunyadi Mátyás Általános Iskola diáknapjára. Önvédelmi bemutató tarttunk nekik a tornateremben, az udvaron pedig szalvétahajtogatással vártuk őket. Aki megéhezett a szórakozásban, az ínyenc szendvicsfalatkákat, salátát és gyümölcssalátát fogyaszthatott.

A HATVANONLINE kis összefoglalóját ITT lehet megtekinteni.

Színházlátogatás Egerben  

A tanulókkal 10 órakor indultunk Lőrinciből, Vörösmajorból. A kirándulásra 13 fő jelentkezett. Köztük voltak többen, akik velünk voltak márciusban is. Ők már rutinosabban viselkedtek, ismerős volt nekik a „menetrendünk”. Hatvanban csatlakoztak hozzánk az ESZC Damjanich János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanárai és diákjai is – hasonlóan a múltkori kiránduláshoz. Miután megérkeztünk Egerbe, megtekintettük az egri Bazilikát, ami szintén új élmény volt többeknek.

Szigligeti Ede: Liliomfi című vígjátékát néztük meg Blaskó Balázs Jászai - díjas rendező rendezésében. Valóban tavaszi, vidám és zsongó darabot láttunk. A színészek közül felismertük a legutóbb látott darab szereplőit. A szünetben beszélgettünk a cselekményről, hogy mennyire jól alakítják a karaktereket a színészek, hogy teljesen leköti őket a cselekmény, magával ragadja őket a darab lendülete, vidámsága.  A szerelem, a titkos/tiltott szerelem ábrázolása olyan téma volt a számukra, ami kamaszkoruk meghatározó eseménye. A színdarab megtekintése után bepillantást nyert két diáklány a kulisszák mögé. Lehetőségük adódott találkozni a színészekkel. Beszélgettek velük, autogramot kaptak és megörökítettük a találkozást fotókon is. Láthatták, hogyan készülnek a színészek az esti darabra, elmondhatták véleményüket, hogy mennyire jól érezték magukat és mennyire tetszett az előadás.

Diákolimpia I. hely 

Törlés Szerkesztés

Lakatos Márkó 11. C osztályos tanulónk I. helyen