Egri Szakképzési Centrum
Március 15. Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
3024 Lőrinci, Kastélykert
OM Azonosító: 203035

Weboldal alcíme
Egri Szakképzési Centrum
Március 15. Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
3024 Lőrinci, Kastélykert
OM Azonosító: 203035

Weboldal alcíme

Az iskola eseményei: 

II. félév:​​​​​

  • Június 18.: 12F szóbeli érettségi
  • Június 21. 8 óra Beiratkozás
  • Június 22.  9 óra Tanévzáró ünnepség
  • Június 25-26-27. 12 A-B szóbeli érettségi

Majorból Milánóba 

Iskolánk idén is pályázott az Erasmus+ tanulói mobilitás program támogatására. A pályázat koordinátora, Szerencsés Melinda tanárnő, 3 hetes külföldi szakmai gyakorlatot tervezett szakács, pincér, cukrász és vendéglátós tanulóink számára.

A pályázat címe: "Majorból Milánóba"

A pályázat benyújtásának határideje: 2018. február 2.

Elbírálás: 2018. május vége

Utazás Olaszországba: 2018. szeptember- október

A programban válogatott tanulók vehetnek részt: angol ill. német nyelvi teszt alapján, félévi ill. év végi tanulmányi eredmény alapján (hangsúlyozottan a szakmai tárgyak), osztályfőnökök ill. szakmai tárgyakat oktató tanárok ajánlása alapján. A diákokat kísérő tanárok: Ács Csaba szakoktató és Szerencsés Melinda nyelvtanár. Ha sikeres a pályázat, akkor a diákok utazása, szállása, étkezése 3 héten keresztül a pályázati pénzből valósul meg. A tanulóknak csupán zsebpénzre lesz szükségük. Az utazást nyelvi felkészítés és egy ún. összeszoktató - ismerkedő tábor előzi majd meg


Szalagtűzés 

Az idei évben rendhagyó szalagavatót tartottunk. A nappali képzésben résztvevő 2 szakgimnáziumi, 2 szakközépiskolai, 1 érettségire felkészítő és 1 technikumi osztály mellett, felnőttképzésben résztvevő eladók és bányaművelő technikusok is kaptak szalagot valamint ballagó tarisznyát is, hiszen ők keresztféléves képzésben részesülnek, februárban teszik le szakmai vizsgájukat.
A rendezvény ünnepélyes színvonalát emelte, hogy a felnőttképzésben résztvevő tanulóknak a jelenlegi munkáltatójuk adta át a ballagó tarisznyát. A 25 fő eladónak Dr. Zsámba Gézáné a COOP Zrt. elnök vezérigazgatója, míg a 9 bányaipari technikusnak Bóna Róbert a Visontai bánya bányaigazgatója és Mata Tibor a Bükkábrányi bánya bányaigazgatója. Beszédet mondott Fábri Eufrozina az Egri Szakképzési Centrum főigazgatója, valamint Oroián Erzsébet iskolánk igazgatónője.
A protokolláris részen túl, a végzős tanulók szívhez szóló irodalmi műsort adtak, köszönetet mondva szüleiknek és tanáraiknak a támogatásért.
Amíg a diákok a táncokra készültek, addig a közönséget a ROSEDANCE Táncegyesület táncosai szórakoztatták latin egyveleggel.
Az est második felét a 3/11. D osztály tanulói nyitották meg bécsi keringőjükkel, melyet osztályfőnökük Kiss Ernő tanár úr tanított be nekik. Őket követték a 3/11. C osztály szintén bécsi keringővel, a 12.B osztály angol keringővel valamint a 12.A osztály bécsi keringővel. A 3 táncot Polonkai Zoltán koreografálta és tanította be. Az rendezvény a diákok és szüleik közös táncával zárult.
Képek itt  és itt találhatóak.


Európai Szakképzési Hét programja

A képen az Európai Szakképzési Hét dátuma látható. 2017. november 20-24.

Iskolánk ismét részt vesz az Európai Szakképzési Héten, mely 2017. november 20-24. között kerül megrendezésre. 

Ekkor tartjuk a Nyílt napjainkat is, ahol testközelből ismerhetik meg a nyolcadikos gyerekek iskolánk mindennapjait.

Idén rajzpályázatokkal készülünk, kiállítással valamint a környező településen flashmob-al, melynek témája legyen meglepetés.

2017. november 20. hétfő:                     Kiállítás a rajzpályázatra érkezett alkotásokból                   

2017. november 21. kedd 8-14 óráig:            Nyílt nap az iskolában                                 

2017. november 22. szerda 8-14 óráig       Nyílt nap az iskolában                               

2017. november 23. csütörtök 9-14 óráig Pályaválasztási kiállítás Hatvanban az 5. sz. Általános Iskolában

2017. november 24. péntek                Flashmob-os meglepetéssel kedveskedünk a környék településein:                                    9.45 Apc                                                        10.15 Zagyvaszántó Coop parkoló                       11.00 Selyp Coop parkoló                           11.40 Lőrinci Coop parkoló

Keressetek bennünket a térképen!! Idén is részt veszünk az Európai Szakképzési Héten a Look! We'are also here! Nézd! Mi is itt vagyunk! elnevezésű programunkkal!! 2017. november20-24.
#EUVocationalSkills                         #EurópaiSzakképzésiHét 

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=1261#section_eventMindennapi pénzügyeink 

2017. augusztus 28-30-án Egerben továbbképzésen vett részt Ács Csaba és Juhász Magdolna, ahol a Mindennapi Pénzügyeinkről volt szó.Az apropó az idén bevezetésre kerülő pénzügyi ismeretek tantárgy volt. Az ismereteket a Pénziránytű Alapítvány által készített tankönyv és programcsomag tartalmazza. A 3 nap során számos interaktív feladat és játék került ismertetésre és kipróbálásra, amit már az órákon is aktívan használunk a gyerkőcök legnagyobb örömére. Célunk olyan ismereteket, alapelveket átadni, amelyeket a tanulók felnőttként is hasznosítani tudnak, legyen szó megtakarításról, hitelfelvételről, piaci működésekről, devizáról. Az október is tartogatott elsajátítandó tananyagokat, de ezek már az „Etikus vállalkozói ismeretek” elnevezésű választható tantárgy kapcsán.  Az itt kapott ismeretek a vállalkozások indításához, üzleti tervéhez és későbbi életéhez kapcsolódnak, melyeket természetesen a vállalkozások témakörön belül minden diákkal is megismertetünk. Cél a tanulók kreativitásának és vállalkozói szemléletének kialakítása. A képzés támogatója volt: M.I.C.E Program Alapítvány (J.M.M)


A magyar gyermekvédelmi rendszer működése 

A gyermekek védelmét szolgáló rendszerben dolgozó gyermekjóléti és gyermekvédelmi szakemberek, a gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer tagjai és a szülők/gyámok valamennyien találkozhatnak a gyermekek online térben való veszélyeztetettségével, melynek észlelése esetén jelzési kötelezettségük áll fenn.

IDE kattintva olvashatja a teljes tájékoztató anyagot a témában.


Újra indul a felnőttképzés

Ismételten lehet jelentkezni esti képzéseinkre.

Kis és középvállalkozások ügyvezetője I.  (1 év)

Kis és középvállalkozások ügyvezetője II. (1 év)

Bányaművelő technikus (2 év)

Cukrász (2 év)

Festő, mázoló, tapétázó (2 év)

Szakács (2 év)

Eladó (2 év)


Újra régi fényében pompázik a selypi óvoda

Festő tanulóink gyakorlati idejük során, felújítják a környék intézményeit is. Így mindenki jól jár, hisz ők a valós életben, valós körülmények közt gyakorolhatnak, az intézmény tulajdonosai és használói pedig megújult körülmények közt dolgozhatnak, tanulhatnak. A HATVANONLINE cikkét ITT lehet elolvasni.

Elismerő oklevelek 

Kómár Adrián végzős festő tanulónk, és mesterei Mizser László és Balassa Tamás, Egerben vehették át az Elismerő Oklevelet, a Szakmai Kiváló Tanulója Versenyen elért eredményért, munkájukért. Gratulálunk nekik!


Csattogó-völgyi sikerek 

Iskolánk 2018. április 20-22-én részt vett a Vendéglátó iskolák tanulóinak XVI. Kárpát-medencei Szabadtéri „Tóth Jutka” Emlékversenye Verőcén a Csattogó-völgyi ifjúsági táborban. Vörösmajor 5. alkalommal szerepelt ezen a versenyen, egyre jobb eredményt érve el. Idén Filkor Fanni (11.D szakács), Nagy Martina (11.F, végzett cukrász), Lakatos Bence (11.D szakács), Mihalik Róbert (11.D szakács) és Kiss Ernő (felkészítő és kísérő tanár) képviselte az Egri SzC MÁRCIUS 15. Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumát.

A sütés-főzés melege mellett az időjárás is gondoskodott arról, hogy ne fázzunk, hiszen hétágra –és a fejünkre- sütött a nap. Az elkészített menü részleteiben megnyerte az ország híres-neves mesterszakácsaiból, vendéglátósaiból álló zsűri ízlését.

Ezüst érmet szereztünk a Selypi nyúl toros zeller pomposon, Majori kacsapecsenye almás-mogyorós cicedlivel és Mediterrán kosárka (Schossberger báró kedvence) menüvel. Bronz érmet kaptunk a Makói hallé pontybatyuval, hagymás csirke gabonagombóccal és almás-grízes kocka karamellizált banánnal ételsorért.

Vasárnap meglepetés alapanyagokból kellett salátát készíteni, mely versenyen az arany érmet hozhattuk el.

A tizenkilenc induló csapatból összesítésben a 7. helyen végeztünk.

A Szabadtűzi Lovagrend által meghirdetett és lebonyolított verseny diákjaink részére sok tapasztalatot, élményt biztosított. Köszönjük a Selypi Középiskolásokért Alapítványnak is a támogatását.

Kiss Ernő

Elődöntő első hely 

Csapó Viktória, iskolánk 12.B osztályos tanulója ELSŐ helyen jutott tovább, az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak (Vendéglátóipari ismeretek) versenyének (ÁSZÉV) döntőjébe!! A döntő Szolnokon lesz! Gratulálunk Vikinek és felkészítőjének Kiss Ernő tanár úrnak!


Rendhagyó ünneplés Vörösmajorban 

Idén arra gondoltak az ESZC Március 15. Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában tanító tanárok, hogy rendhagyó módon emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Nem egy kis műsor keretében adják át az ünnep lényegét a diákoknak, hanem az egész iskolát bevonva, játékosan közelítik meg azt.
15 állomást hoztak létre, amelynek mindegyikére el kellett jutnia a diáknak. Ott aztán érdekesebbnél érdekesebb feladatokat kellett megoldaniuk. Olyan kreatívak voltak a tanulók, hogy több helyen plusz pontokkal jutalmazták őket. Az első állomáson megtervezhették a menetlevelüket, melybe aztán gyűjthették a pecséteket. Itt lehetett még kirakózni is időre. Volt ruhafelismerés, ahol el kellett dönteni, vajon melyik ruhadarabot hordhatták abban az időben. Természetesen voltak történelmi és irodalmi feladatok is, valamint földrajzi, ahol vaktérképen kellett bejelölni a szabadságharc helyszíneit. A Nemzeti dalt már az udvaron hangosan gyakorolták a gyerekek, hogy a zsűri előtt már tökéletesen adják elő akár rappelve is. Ezenkívül énektudásukról is számot kellett adjanak, népdal-ismeretükért szerezhettek pontokat. A kastély épülete csak úgy zengett a különböző dallamoktól, felcsendült a Tavaszi szél vizet áraszt, de a Katonanótákat is ismertek a diákok. Természetesen a sportos rész sem maradhatott ki, így kislabdával szigorúan csak az osztrák katonákat kellett eltalálni, ha leütöttek egy huszárt, az mínusz ponttal járt.  A tornateremben kiépített akadálypályán Táncsicsot kellett kiszabadítani, míg a lőtéren a vasgolyókkal, medicinlabdákkal a várat kellett bevenni. Minden csapat egy kis édességet kapott, a győztesek mert több energiát használtak, kicsivel többet. ​ A nap nagyon jó hangulatban telt, talán el is felejtették, hogy szombat van..


Friss híR!! 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen Komár Adrián 11C osztályos festő tanuló a nagyon rangos 9. helyen végzett! Ezzel a helyezéssel diákunk mentesült a szakmai vizsga tétele alól. Gratulálunk neki és felkészítőinek: Balassa Tamásnak és Mizser László mestereknek.

Gratulálunk Szabó Gabriella 11.D osztályos tanulónak is és felkészítőjének: Kiss Ernő tanár úrnak, hiszen az NGM rendelete értelmében a záróvizsga írásbeli része alól felmentést kapott a sikeres teljesítményének köszönhetően.

A selypi középiskolásokért báloztak 

Immáron 14 éve hagyomány, hogy kétévente január közepén a Selypi Középiskolásokért Alapítvány bált rendez. A bevételt az alapítvány céljainak megvalósítására használják fel.

A térség jelentős gazdasági szereplői, az Egri Szakképzési Centrum, Lőrinci város, a fontosabb társadalmi szereplők, mint az egyház, támogatják törekvésüket.

Ebben a tanévben a bál szervezése rendhagyó módon történt.

Egy különleges adományról számoltak be. Az iskola egy 145 éves Bösendorfer típusú páncéltőkés zongorával lett gazdagabb amely még a híres Anton Pokorny bécsi mester műhelyében készült 1873-ban. Adományozó a Varga család nevében özv. Varga Józsefné, a család több generáción átívelő bányászati kötődése miatt.

A zongora mára inkább muzeális eszmei értékkel bír és a család úgy gondolta, hogy  illik abba a környezetbe, amibe most került.

A műsort idén az iskola pedagógia szakos tanulói adták, akik a közönséget megnevetették egy Janikovszky Éva darabbal, meghatották egy dallal melyet jelnyelven is előadtak, és persze a vidám hangulatot is megalapozták egy népszerű slágerrel. Az est további részében Gulyásik Attila operaénekes ismert áriákat adott elő, akit a vendégek vastapssal fogadtak.

A bál nem múlhatott el tombolasorsolás nélkül, a felajánlott ajándékok közt, egy képes biblia, és több, a diákok által készített rajz is volt, illetve tanárok által készített festmények.


Az érdeklődés központjában a SPORT és PEDAGÓGIA ágazati képzés

November utolsó előtti hetén minden a pályaválasztásról szólt! Hétfőn kezdtük az toborzó  munkánkat Egerben. Részt vettünk az Építsd a jövőd szakmaválasztó rendezvényen, mely egyben pályaválasztási kiállítás is volt. Bemutatkoztak a festőink mesterükkel Mizser Lászlóval. A rendezvényen jelenlévő közel 1500 diák iskolánk standjánál kipróbálhatta a flóderozás és a márványozási technikákat. Az ezt követő két napon kinyitottuk iskolánk kapuit, így a leendő diákok és szüleik bepillanthattak a kulisszáink mögé. Tartalmas előadásokat követően betekinthettek a kereskedelem, a rendvédelem, vendéglátás rejtelmeibe, de meglátogathatták a festő és a bányász tanműhelyet is. Bízunk benne, hogy sikerült elnyerni a bizalmukat a hozzánk érkezőknek. November 23-án csütörtökön Hatvanban folytattuk munkánkat. Itt szintén a már Egerben sikeres festési technikákat próbálhatták ki az érdeklődők, kiegészítve egy újabb technikával a sablonálással. Ezenk ívül finom szendvicsekkel és süteménnyel is kedveskedtünk az érdeklődő diákoknak. Leginkább a SPORT és a PEDAGÓGIA ágazat iránt érdeklődtek a diákok. 


Mi is ott leszünk! 


Rajzpályázatra érkezett munkák


Pályaválasztási napon jártunk Zagyvaszántón 

Pályaválasztási napra hívták iskolánkat a zagyvaszántói iskolába. Bemutattuk az új pedagógia ágazati képzésünket, több osztályban is kézműves foglalkozásokat tartottunk. Az elsőseknek a papírhajtogatás rejtelmeit mutatták be a gyógypedagógiai segítő munkatárs szakon tanuló 13-os tanulók, a harmadikosoknak a 9 osztályos pedagógia szakos diák segített ajtóra való kopogtatókat készíteni. A negyedik osztályban pedig már a nagyon nagy ügyességet kívánó Írísz technikát mutatta be a Szerencsés Melinda tanárnő, valamint a középiskolában szervezett nyári táborokon résztvevő egyik kislány állt a rendelkezésére.

A vendéglátó szakosak szalvétát hajtogattak, mely csak első hallásra tűnik könnyűnek, ám a különböző technikákat elsajátítása sok gyakorlást kívánt a résztvevő hetedikes diákoktól. Több lány a gyümölcssaláta készítést választotta, ahol nem csak az volt a feladatuk, hogy feldarabolják a gyümölcsöket és összekeverjék, de megtanulták, hogy miért szükséges a citromlé használata közben.

A nyolcadikosok pedig meghallgathatták a diákjainkat, hogy milyen képzési formák léteznek, valamint milyen szakokra lehet jelentkezni iskolánkba következő év szeptemberétől. Felhívták a figyelmet az újonnan induló szakunkra mely a Sport ágazati képzés lesz. Ide sportolni szerető diákokat várunk majd.

A rendvédelmis tanulók pedig az egész iskolának tartottak önvédelmi bemutatót, melyet a diákok nagy tapssal köszöntek meg.

Pénzsztár verseny 

A 10/B kereskedelmi érettségi csoport tanulói nagy fába vágták a fejszéjüket. Egy kis utánajárást, olvasást, kutatást végezve úgy gondolták beneveznek a  PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyére.
A kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a diákok figyelmét a pénzügyi kultúra fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse ismereteiket, egyúttal segítse a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában.

2017.10.09-ig regisztráltak és 10-én már próbajátékon ismerkedtek az online vetélkedő csínjával-bínjával, majd 2017.10.12-én sor került az első selejtezőjátékra.
A csapatkapitány: Smid Alexandra, helyettese: Berki Rebeka, további tagok: Berkes Zsófia és Soós Milán.
Felkészítő tanáruk: Juhász Mária Magdolna.

Sok sikert a vetélkedőn!

Labdarúgás Diákolimpia Területi verseny 

Hatvanban jártunk iskolánk labdarúgó csapataival.  A lányok és a fiúk is szépen szerepeltek, mindkét csapat második helyezett lett, ezzel továbbjutott a következő fordulóra.

Lányok eredményei:

ESZC Március 15. Szakgim. - SZIKSZI 0 - 1  ESZC Március 15. Szakgim. - DISZI 0 - 0      ESZC Március 15. Szakgim. - Bajza 2 - 0Diáknapon jártunk a selypi általános iskolában 

Szeptember utolsó péntekjén rendészeti, kereskedelmi és vendéglátós diákokkal ellátogattunk a selypi Hunyadi Mátyás Általános Iskola diáknapjára. Önvédelmi bemutató tarttunk nekik a tornateremben, az udvaron pedig szalvétahajtogatással vártuk őket. Aki megéhezett a szórakozásban, az ínyenc szendvicsfalatkákat, salátát és gyümölcssalátát fogyaszthatott.

A HATVANONLINE kis összefoglalóját ITT lehet megtekinteni.

Képzések szakmával rendelkezőknek 


Összetartozás Napja 

Iskolánk 9 B osztályos pedagógia ágazati képzésben résztvevő tanulói, valamint 10A és 11A osztályos tanulókkal kiegészülve komoly, színvonalas műsort adtak Lőrinci város emlékhelyénél. A műsorban a versek mellett, sor került jelnyelven való éneklésre és népitáncra is. Az esemény koszorúzással zárult.

Elballagtak.. 

Május 5-én szombaton ünnepélyes keretek közt elballagott iskolánkból 7 osztály. Ebből 3 osztály kezdte meg hétfőn az érettségi vizsgákat. Szurkolunk nekik, és majd a szakmásoknak is a végső megmérettetésen.

Érettségizők: kereskedelem, vendéglátás, rendvédelem, szakma utáni 2 éves képzésben résztvevők

Szakmai vizsgát tesznek: cukrász, szakács, pincér, eladó, festő, bányaművelő, és vendéglátásszervező másod szakmások.

A ballagásról képeket a galériában találnak.


FairPlayCup megyei ezüst 

Gyöngyösön az Eszterházy Károly Egyetem Károly Róbert Campusán ezüstéremmel gazdagodott iskolánk leány foci csapata.

Kanibàlok (M15) 1- 0 Berzés Amazonok 

Kanibàlok (M15) 0 - 1 Szikszi

Kanibàlok (M15) 2 - 1 Kossuthos lányok

A csapat tagjai: Balázs Viktória, Bali Bianka (12A), Shvella Vivien (11B), Jekken Veronika (10A), Király Pálma, Tamás Vivien (9D) és Daróczi Borbála (9B) Gratulálunk a lányoknak és felkészítőiknek!


Szépkiejtési verseny Hatvanban 

Iskolánk tanulói április 9-én szépkiejtési versenyen vettek részt, amelyet a Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium szervezett Hatvanban. A verseny két fordulóból állt: először egy hozott szöveget kellett kötetlen előadásban a zsűrinek és a diákoknak előadni. A második fordulóban ismeretlen szöveget kaptak a versenyzők. Angol és német nyelven zajlott a megmérettetés.

Német nyelvből 3. helyezést ért el:

Peják Réka 11. C osztályos tanuló

Oklevelet kaptak:

Lakatos Márk 10. C osztályos tanuló

Pohl Dániel 10. D osztályos tanuló

Köszönöm a diákoknak a lelkiismeretes felkészülést és a versenyen való eredményes szereplést!

Szerencsés Melinda felkészítő tanár

Elkezdődött az idei felvételi elbeszélgetés 

Az iskolába jelentkező nyolcadikos diákokat 3 napra osztottuk szét, és úgy hívtuk be őket felvételi elbeszélgetésre.  A várakozás idejére idén úgy gondoltuk, hogy lekötjük a hozzánk érkező gyerekeket, és mindenki a saját szakmájában kipróbálhatja magát. Felnőttek figyelmébe! 


..mert adni jó! 

2017.12.21-én ellátogatott a DÖK az összegyűjtött adományokkal a lőrinci Szociális Ellátó és Gyermekjóléti Intézményének Család és Gyermekjóléti irodájába, az önkormányzat épületébe. A kocsi telis-teli volt előre becsomagolt, szaloncukor formájú ajándékokkal, meglepetéscsomagokkal, és több táskával is. Az iroda munkatársai nagy örömmel fogadták a rengeteg ajándékot. Örülünk, hogy immár másodjára is tudtunk segíteni.

Az ajándékcsomagok összeállításában, becsomagolásában részt vettek a III/11.C eladó tanulói: Gáspár Csaba, Nánai Bianka és Petró Márk is. Hálásak vagyunk a lelkes és önzetlen segítségért!

Köszönjük a felajánlásokat mindenkinek. A legtöbb adományt Nádasdi Anna (9/E) és Muri Martina (10/B), valamint Szerencsés Melinda tanárnő adta. Köszönjük, hogy segítettek!

Jövőre is várjuk a felajánlásokat Mindenkitől!

Juhász Mária Magdolna DÖK segítő tanár


A kollégiumban is járt a Jézuska 

A kollégiumban a diákok képeslapokat készítettek egymásnak, karácsonyi dalokat énekeltek Kovács Tamás tanárúr segédletével. Az eseményről készült képeket itt lehet megtekinteni:


Knáb László matematika Verseny

November 23-án rendezték Gyöngyösön az ESZC József Attila Szakgimnáziumában a Knáb László matematika versenyt. Idén online módon versenyezhettek a tanulók egy teszt kitöltésével. 38 résztvevő mérte össze tudását három kategóriában. Iskolánkból első helyezést ért el szakgimnázium 11-12. kategóriában Harsági Dávid 12. b osztályos tanuló. Ugyanebben a kategóriában negyedik helyezett lett Mátrai Bettina 12. a osztályos tanuló. Szakközépiskolai kategóriában pedig szintén negyedik helyezett lett Dávid Roland 10.d osztályos tanuló. Felkészítő tanáruk Krizsány Patrícia és Talán Éva tanárnő.


Német nyelvi megyei szépkiejtési verseny 

Az Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma már 10 éve rendezi meg ezt a rangos versenyt, ahol a diákok angol és német nyelven mutathatják meg tudásukat. A verseny 2 fordulóból áll. Először egy saját szöveget kell kifejezően és az idegen nyelvi szabályoknak megfelelően felolvasniuk.  A második körben ismeretlen szöveget kapnak a versenyzők, amit a szöveg egyszeri átolvasása után kell a háromtagú zsűri előtt helyesen felolvasni. A német nyelvi megmérettetés idén nagyon magas színvonalú volt. A jól felkészült diákokat külön megdicsérte Dr. Harsányi Mihály zsűri elnök, főiskolai docens, aki az Egri Eszterházy Károly Egyetem német nyelvi tanszék vezetője.

A verseny kellemes légkörben zajlott. Uzelman Tamás igazgató úr köszöntő beszéde után a német nyelv versenyzői az iskola könyvtárában teljesítették a feladatot. Sorszámot húztak, majd évfolyamonként olvasták a jól begyakorolt szövegüket.

A mi versenyzőink: Nádasdi Eszter 11.D, Peják Réka 11.C és Szíjártó Alexandra 10.E osztályos tanulók nagyon magabiztosan vették ezt a fordulót. Több hónapi munka, gyakorlás állt mögöttük. Rövid szünet után következett a második forduló. Az izgalom egyre fokozódott. Az eredményhirdetés előtt biztos voltam benne, hogy a tanulóink mindent megtettek a siker érdekében és maximális teljesítményt nyújtottak.

Az elért eredményekre büszkék vagyunk és bízom benne, hogy a megszerzett tudás tovább sarkallja őket a német nyelv elmélyítésére. Köszönöm a munkájukat és további sok sikert kívánok nekik! Szerencsés Melinda felkészítő tanár

Peják Réka 11. évfolyamon 2. hely          Szíjártó Alexandra 10. évfolyamon 3. hely


Nehéz a pályaválasztás 

Tudjuk jól, nehéz feladat a pályaválasztás, de mi próbálunk segíteni. Közel 50 általános iskolába látogatunk el az ősszel, hogy elmagyarázzuk az új iskolarendszert, és bemutassuk a képzési kínálatunkat. Nyílt napjainkon (2017. november 21-22) pedig egy kis betekintést nyerhetnek a látogatók a mindennapjainkba.

A pályaválasztást még a médiában megjelent újságcikkek is segítik.

Fábri Eufrozinával, az Egri Szakképzési Centrum igazgatójával készült interjút a HEOL hasábjain lehet megtalálni. IDE kattintva lehet elolvasni.


1956-os megemlékezésünk 

Lőrinciben adtunk műsort az 1956. október 23. 61. évfordulójának tiszteletére. A javarész 9B osztályos tanulók a nemzeti trikolor színeibe öltöztek, és úgy adták elő verseiket, énekeiket. Műsoruk tartalma a mai ifjaknak is inspiráló lehet. Felkészítő tanáruk Hajducsek Judit tanárnő volt. Köszönjük nekik!


Kereskedők versenyben 

Az idén több vetélkedőre is beneveztek az érettségizős kereskedők. A 11/B és 12/B osztályok csapatai a a „150 éves a KSH” jegyében megrendezendő  „STAT WARS IV.” országos statisztikai vetélkedő 1. fordulóján vannak túl.

A  statisztikai verseny témája a Központi Statisztikai Hivatal megalakulásának 150. évfordulója. Valamennyi jelentkező középiskola részére e-mailen megküldött feladatlapot 2017. október 3-án küldtük vissza. Izgalommal várjuk az eredményeket!

Csapattagok:                                                  11/B: Adorján Cintia, Kiss Erika, Kiss Viktória és Kocsis Eszter                                              12/B: Hamala Anita, Harsági Tamás, Fagyas Alex,  Juhász Tamás, munkájukat Czakó Fruzsina segítette.

Felkészítő pedagógus: Juhász Mária Magdolna

Gólyaavató a Majorban 

Idén is felavattuk a "Gólyáinkat" egy játékos sportverseny keretén belül. A DÖK-ös diákok, Juhász Magdolna tanárnő segítségével ismét humoros játékokat állítottak össze.

Első helyezett: 9. A osztály                      Második helyezett: 9. D                        Harmadik helyezett: 9. C                       Negyedik helyezett: 9. E                            Ötödik helyezett: 9 F / 10 F                      Hatodik helyezett: 9. B

Gratulálunk mindenkinek!

A Hatvanonline híradását itt lehet megtekinteni!


Az iskolai könyvtár kultúrákat kapcsol össze


Iskolánk 9. B osztályos, pedagógia szakos tanulói készítettek szebbnél szebb könyvjelzőket, hogy a Nemzetközi könyvjelzőcsere program keretén belül megismerkedhessenek a világ bármely területén működő középiskolával. 
Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot.Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt szerte az egész világról. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport részt vett. Az utóbbi években Magyarországról minden évben több ezer diák kapcsolódott be a könyvjelzőcserébe.A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig a kisorsolt iskolának kell (saját postaköltségén) elküldeni még október elején, hogy a megajándékozandó diákok még az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapjában megkaphassák. 

Idén a nemzetközi szervező  választása egy horvát középiskolára esett, Trogír városában. Márr felvettük a partneriskolával a kapcsolatot a közösségi hálón keresztül is. 
Az elkészült könyvjelzők a napokban elindulnak útjukra, hogy összehozzanak két kultúrát.